Kokice se pripremaju od posebne vrste kukuruza pod nazivom Pupavac ili Kokičar. Spadaju u žitarica od celog zrna jer se pripremaju od neprerađenog zrna, a jedu se kao užina. Poznate su i po američkom nazivu Popcorn, a nastaju prilikom zagrevanja zrna kukuruza na 200°C.
Kukuruz Kokičar je poseban po svojoj sposobnosti da puca pri zagrevanju, što nije slučaj sa svim vrstama kukuruza. Ako se čuvaju na hladnom, suvom i tamnom mestu, posle berbe i rezidbe zrna kukuruza mogu da se čuvaju duže vreme. U nastavku ćete saznati najbolje načine za čuvanje zrna kukuruza za kokice.
Priprema kukuruza
Poznato je oko 300 vrsta kukuruza, od kojih su najpoznatiji šećerac, prehrambeni i tvrdi kukuruz, a za pripremu kokica koristi se kukuruz kokičar. Zovu ga još i kukuruzni pupavac zbog svoje sposobnosti da pri zagrevanju prsne i pretvori se u belu pahuljastu i mekanu loptu nepravilnog oblika. Kokičar je jedina vrsta kukuruza koja se koristi za pripremu kokica. Glavna karakteristika je da kada se zagreje na 200 ° C zrno "puca".
Kukuruz se bere od avgusta do septembra kada su zrna potpuno zrela. Za pripremu kokica zrna moraju biti tvrda na dodir, a listovi koji okružuju klip zeleni, ali suvi. Ako su veće površine zasejane kukuruzom, žetva se obavlja kombajnom, dok se manje površine beru ručno. Klip kukuruza se može brati zajedno sa listovima koji ga obavijaju ili se listovi skidaju i bere se samo klip sa zrnom. Kukuruz je spreman za berbu kada kukuruzne niti poprime braon boju i osuše se, a zrna postanu tvrda i žuta. Zrna kukuruza ravnomerno sazrevaju, a žetva se obavlja samo jednom i nema rasipanja useva.
Nakon žetve, zrna se krune ili odvajaju od klipa i nakon toga se mogu kokati ili termički obrađivati. Važno je da se žetva obavi kada vlažnost zrna na klipu padne ispod 30% kako se ne bi pokvarilo i ubuđalo tokom skladištenja. Za kokice je, međutim, bolje da zrno bude vlažnije, jer će tada bolje pucati pri termičkoj obradi.
Prilikom kupovine zrna kukuruza obratite pažnju na njihovu spoljašnju kožicu koja treba da bude neoštećena. Proverite rok trajanja koji je naveden na kesici, a prilikom kupovine uzimajte manje količine u slučaju da zrna nisu dovoljnog kvaliteta što će dovesti do toga da pri zagrevanju ne popucaju. U prodavnicama se prodaju gotove kokice, ali ih ne treba kupovati jer sadrže velike količine soli i mnoge druge pojačivače ukusa.
Kako ispeći kokice
Kokice su počele da se više konzumiraju nakon 1940. godine i od tada se bez njih ne može zamisliti gledanje serije ili filma. Priprema kokica naziva se kokanje gde zrna kukuruza pucaju pri zagrevanju. Prilikom kokanja u zrnu voda se zagreva i pretvara u paru, stvara pritisak od oko 2,5 t/cm3, što dovodi do širenja zrna i pucanja.
Kokice se mogu pripremiti u mikrotalasnoj, u dubokom tiganju ili u loncu ili mašini za kokice. Priprema kokica u mašini za kokice je najzdravija verzija jer se pripremaju na vazduhu bez dodavanja masti ili soli. Za pripremu kokica važno je da količina vlage u zrnu bude što veća kako bi što bolje pucale. Tako da možete potopiti zrna u vodu pre nego što počnete da ih kokate.
Kada se kokice spremaju na starinski način, koristite činiju sa debelim dnom jer se ravnomerno zagrevaju, a dobro bi bilo da poklopac ima rupu za izlazak pare. Uverite se da posuda koju koristite ne bude preteška, jer tada nećete moći da protresete zrna i kokice vam mogu da izgore.
Ako koristite mašinu za kokice, priprema je vrlo jednostavna, a podrazumeva stavljanje zrna u aparat i jednostavno uključivanje uređaja. Morate da stavite posudu na otvor aparata i kokice će same izaći iz aparata kada budu spremne.
Skladištenje
Čuvajte zrna kukuruza u dobro zatvorenim posudama, dalje od izvora vlage, na hladnom i tamnom mestu. Nemojte dodavati nikakve začine kao što su so, puter i karamel dok zrna ne počnu da se kokaju, jer može doći do kvarenja ako dođu u kontakt sa bilo kojim drugim sastojkom. Nakon otvaranja kese u kojoj se nalaze suva zrna, odmah ih stavite u hermetički zatvorenu plastičnu posudu. Ovo će sprečiti da se zrno osuši i bolje će pucati kada iskoči.
Nakon otvaranja pakovanja, zrna kukuruza je potrebno potrošiti u roku od šest meseci. Važno je naglasiti da zrna tokom stajanja gube sposobnost pucanja i posle kokanja kokice će biti manje mekane i ukusne.
Ako zrna predugo ostanu na neadekvatnom mestu, mogu se pokvariti. Zrna neće pokazivati vidljive znake kvarenja, ali mogu postati ustajala i poprimiće čudan užegao miris. Kokice pripremljene od ustajalog kukuruza manje su ukusne, ali jestive. Međutim, ako su zrna predugo stajala, nemojte ih koristiti, već ih nabavite sveže.
Kokice za mikrotalasnu
Kokice za mikrotalasnu pećnicu su specijalno pakovanje sušenih zrna kukuruza pomešanih sa uljem, najčešće palminim. Zrna su spakovana u papirne kese i začinjena tako da ih samo treba staviti u mikrotalasnu, uključiti je i sačekati da zrna popucaju. Nakon kupovine takvog pakovanja, proverite rok trajanja koji je naveden na ambalaži i u tom roku ih potrošite. Dužim stajanjem u ulju zrna mogu poprimiti neprijatan ukus i miris i nakon pripreme mogu postati gorka i bezukusna.
Kokice sa puterom
Kokice od putera spadaju u posebnu grupu začinjenih kokica. Pripremaju se dodavanjem putera neposredno pre pripreme. Zrna se mogu pokvariti ako im dodate puter i ostavite da odstoje ili ako ih sa puterom čuvate u frižideru. Zrna mogu da se previše ohlade u frižideru, a hladna temperatura izvlači vodu iz njih, što dovodi do manjeg pucanja zrna tokom termičke obrade.
Napravljene kokice
Ako ih ne pojedete odmah, možete ih držati u hermetički zatvorenim posudama. Na vazduhu, kokice će se brzo osloboditi i više neće biti hrskave već će omekšati. Nakon što ih izvadite, čuvajte ih u plastičnoj ili staklenoj posudi sa poklopcem i pojedite ih istog dana kada ste ih pripremili. Nikada ih ne zagrevajte jer neće biti prijatnog ukusa i mirisa. Stajanjem kokice mogu poprimiti ustajali miris užeglog ulja.
Zamrzavanje kokica
Kokice se mogu i zamrznuti, ali to se odnosi na već pripremljene, odnosno iskokane kokice. Ne zamrzavajte zrna jer to može dovesti do propadanja i slabijeg pucanja zrna. Ako odlučite da zamrznete kokice, onda morate znati da ih morate staviti u hermetički zatvorenu posudu, a između poklopca i posude staviti nekoliko slojeva providne folije. Celu posudu u kojoj držite kokice umotajte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
Kada želite da jedete kokice, dovoljno je da posudu izvadite iz zamrzivača, ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrzne i možete odmah da je pojedete. Ovo nije najbolji način za čuvanje kokica sa puterom, karamelom i drugim dodacima, jer će se zamrznuti dok stoje u zamrzivaču i neće biti mnogo ukusne nakon odmrzavanja.
Saveti
Ako želite da kokice što bolje popucaju i da vam ne ostane puno neispucalih zrna, potopite ih u vodu 10 minuta. Zatim ih izvadite i dobro osušite i iskokajte.
Zrna kukuruza kokičara uvek pre spramanja ili kokanja stavite u posudu i ostavite da se prilagode sobnoj temperaturu, kako ne bi došlo da pojave vlage. Isto važi i za pripremljene kokice i nikada ih ne čuvajte vruće u plastičnim posudama jer će se osušiti i neće biti hrskave. Takođe, nikada ne hladite kokice u frižideru jer to takođe dovodi do omekšavanja teksture.
Foto: Steve Buissinne / Pixabay
Ostavite odgovor